Garnacha

Garnacha, det spanske (og oprindelige) navn på druen

Vinstokken Garnache begyndte sin rejse gennem alle områder af Spanien, såsom Middelhavet og La Rioja , for senere at tage det internationale spring til nabolande som Frankrig. Netop dette omfang af dens dyrkning, på grund af anerkendt modstand, forædlede druen, der nu, som det er passende, endelig er ved at nå betydning og anerkendelse.

Nu lever Garnacha-druen en af ​​sine bedste tider , både i og uden for Spanien, selvom det er i Spanien, hvor fremkomsten er størst, og Store vine er det stolte resultat.

Garnacha Peluda

Garnacha Peluda
Garnacha Peluda

Denne drue er oprindeligt fra Catalonien.

Den er i slægt med druen Garnacha men svagere i farven og giver en lavere alkoholprocent.

Vinene udvundet af denne drue har et lavere alkoholindhold end de andre varianter af Garanacha. Middel syre, let på ganen og aroma af røde frugter. Dens kromatiske intensitet er medium og har en hurtig oxidation

Garnache Tinta

Garnache Tinta
Garnache Tinta

En drue, der giver en høj ydelse og robuste vine. Den er den mest udbredte blå drue i Spanien, særlig i Rioja, Madrid, Navarra, Tarragona, Teruel, Toledo og Zaragoza.

Man betragter den som hoveddruen i følgende DO’er: Ampurdán-Costa Brava, Calatayud, Campo de Borja, Carinena, Costers del Segre, La Mancha, Mentrida, Penedés, Priorato, Somontano, Tarragona, Terra Alta, Utiel-Requena, Valdeorras og Vinos de Madrid. Druen går også under navnet Garnacha Negra.

Garnacha Tintorera

Garnacha Tintorera
Garnacha Tintorera

Denne drue, også kendt som Alicante, hedder sådan, fordi den er den eneste drue, sammen med Alicante Bouché, som har farvet frugtkød (tintorera kommer fra verbet teñir, som betyder “at farve”).

Druen er udbredt i Albacete, Alicante, Orense og Pontevedra. og man betragter den som den vigtigste drue i Almansa DO.

Garnacha Blanca

Garnacha Blanca
Garnacha Blanca

Druen giver fuldblodede vine med et højt alkoholindhold. Den dyrkes i rigelige mængder i hele Spanien, særlig i Tarragona, Zaragoza og Teruel.

Den er klassificeret som en hovedsort i Alella, Costers del Segre, Tarragona og Terra Alta DO’erne.

Alle er varianter af Garnacha druen

Der i Frankrig kaldes Grenache, er en rødvinsdrue, der giver en masse saft, kraft og alkohol. Selv om Navarra ude i den store verden er blevet kendt for at forene Tempranillo og Carbernet Sauvignon til en fornem international stil, så er Garnacha stadig den mest plantede drue i regionen.

Det har altid været arbejdsdruen i Navarra, men meget tyder på, at Garnacha i fremtiden vil få en helt ny og vigtig rolle. Der er ingen tvivl om, hvorfor Garnacha-druen fandt sig godt tilrette i Navarra. Det er en drue med tyndt skind og dermed et lavt farveindhold, som gør den ideel til rosévin. Eller rosado som jo er den lokale betegnelse.

Før “vinrevolutionen” for 20-30 år siden var rosado Navarras visitkort. Internationalt beskrives Navarra rosado som hørende blandt de bedste. Men fokus er i dag på rødvin. Og her maser Garnacha sig mere og mere frem i lyset. Man har opdaget, at Garnachadruen, når den står på fattig jord, hvor den stresses, giver druer med tykt skind, som igen giver vinen en dyb violet karmoisinrød tone med masser af alkohol pakket ind i en overdådig, fløjlsblød fylde.

Lavt høstudbytte og druer fra gamle vinstokke giver endnu flere dimensioner. Flere Navarra-bodegaer er ude med nogle magtfulde røde Garnachaer, som helt klart er af stor international klasse.

Når man smager nogle af de ældre af slagsen, vil man også opdage, at de ikke bare tåler lang lagring, men at de også udvikler sig fint. Men den yder nok sit bedste – sammen med flere andre druesorter – i Châteauneuf-du-Pape.

I Garnacha er der duft og smag af solbær, grønne krydderier og lidt pebber.

Den findes i både Spanske Rose vine og Pragtfulde rødvine

Viser alle 10 resultater