Cabernet Sauvignon

Verdens fornemste rødvins-drue

Der giver kraft og rygrad til ædle bordeaux`er, først og fremmest dem fra under-distrikterne Médoc og Graves. Endvidere til vine fra Californien, Australien, Argentina, Chile, Spanien, Italien og flere andre steder. En fætter er druen Cabernet Franc, der bl.a. er kendt fra Loire-dalens rosé cabernet d´anjou.

I en typisk Cabernet Sauvignon vil du dufte og smage solbær, cedertræ og chokolade.

Spansk rødvin med Cabernet Sauvignon
Spansk rødvin med Cabernet Sauvignon

Cabernet Sauvignon er en af verdens mest anerkendte rødvins drue sorter. Den dyrkes i næsten alle større vinproducerende lande blandt et mangfoldigt spektrum af klimaer fra Australien og British Columbia, Canada til Libanons Beqaa-dal.

Cabernet Sauvignon blev internationalt anerkendt gennem sin fremtrædende plads i Bordeaux-vine, hvor den ofte blandes med Merlot og Cabernet Franc.

Fra Frankrig og Spanien spredte druen sig i Europa og til den nye verden hvor den fandt hjem i steder som Californiens Santa Cruz Mountains, Paso Robles, Napa Valley, New Zealand’s Hawkes Bay, Sydafrikas Stellenbosch regionen, Australiens Margaret River, McLaren Vale og Coonawarra regioner, og Chiles Maipo Valley og Colchagua.

I det meste af det 20. århundrede var det verdens mest udbredte plantede premium rødvinsdrue, indtil den blev overgået af Merlot i 1990’erne. Men i 2015 var Cabernet Sauvignon igen blevet den mest plantede vindrue med i alt 341.000 hektar (3.410 km 2 ) under vin på verdensplan.

På trods af sin fremtrædende plads i vin industrien er Cabernet Sauvignon en relativt ny sort

Spanske vine på egetræs fade
Spanske vine på egetræs fade

Et produkt af en tilfældig krydsning mellem Cabernet Franc og Sauvignon blanc i det 17. århundrede i det sydvestlige Frankrig. Dens popularitet tilskrives ofte dens lette dyrkning – druerne har tykke skal, og vinstokkene er hårdføre og naturligt lavt udbytte , spirende sent for at undgå frost og modstandsdygtige over for vindyrkningsrisici såsom råd og insekter – og til dens konsekvente præsentation af struktur og smag, der udtrykker den typiske karakter (” typicitet”) af sorten.

Udbredelsen har været med til at sælge Cabernet Sauvignon-vine til forbrugerne, selv når de kommer fra ukendte vinområder. Dens udbredte popularitet har også bidraget til kritik af druen som en “kolonisator”, der overtager vinområder på bekostning af indfødte druesorter.

Den klassiske profil af Cabernet Sauvignon har tendens til at være fyldige vine med høje tanniner og mærkbar syre, der bidrager til vinens lagringspotentiale.

I køligere klimaer har Cabernet Sauvignon en tendens til at producere vine med smagen af solbær, der ledsages af smagen af grønne peberfrugter, mynte og cedertræ, som alle vil blive mere udtalte, efterhånden som vinen ældes.

I mere moderate klimaer ses solbær smagen ofte suppleret af sorte kirsebær og sorte oliven, mens ribssmagene i meget varme klimaer kan svinge mod den overmodne og “syltede” side.

I dele af Australien, især Coonawarra vinregion i South Australia, Har Cabernet Sauvignon-vine en tendens til at have karakteristiske eukalyptus- eller mentolnoter.

Typisk er Cabernet druen brugt i de bedste Spanske rødvine 

Der blev ikke fundet nogle varer, der matcher dit valg.